Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) organizează marți, 1 septembrie 2020 live din studioul Hotspot Workhub cea de-a opta ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”, începând cu ora 10:00.
„Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan național ca fiind un eveniment de referință dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale, anul acesta aducând în prim plan relația dintre orașe și cetățenii acestora, având ca temă centrală migrația și cirulația oamenilor atât internă cât și internatională, un subiect de actualitate în România, unde efectele emigrării masive din ultimele trei decenii sunt din ce în ce mai vizibile la nivel economic, urbanistic și social.
„Cities of Tomorrow” este o conferință publică de sensibilizare privind dezvoltarea durabilă, reconversia și revitalizarea regiunilor și orașelor României, sarcinile și rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri și din cadrul societății civile, dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale, managementul orașelor (utilități publice, managementul traficului, clădiri eficiente energetic), integrarea zonelor centrale și istorice ale orașului, dar și a periferiilor și nu numai.
Relevant pentru succesul acestui eveniment este atât ce se întâmplă în ziua evenimentului, dar mai ales ce s-a întâmplat anterior în cadrul dezbaterilor interactive și ulterior, cum înțeleg participanții să utilizeze schimbul de idei, experiența și contactele dobândite în cadrul Cities of Tomorrow.
Broșurile edițiilor trecute, cât și inițiative concrete ce au luat naștere la eveniment pe https://www.citiesoftomorrow.ro/past-editions/
La ediția de anul acesta sunt așteptați peste de 360 de participanți, provenind atât din mediul public cât și cel privat.
Invitat de onoare al acestei ediții și keynote speaker este domnul Ullrich Sierau, primar al orașului Dortmund. După alegerea sa în 2009, primarul Sierau a pus accentul pe implementarea proiectelor de dezvoltare urbană durabilă. Drept urmare, Dortmund a primit titlul de cel mai sustenabil oraș al Germaniei în 2014 și premiul German Urban Planning Award în 2018.
Panelul central dedicat dialogului între orașe magnet și orașe în contracție va fi onorat de prezența primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. Alături de primarul Sierau, de specialiști în dezvoltare urbană precum domnul Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială și doamna arh. Ilinca Păun-Constantinescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, moderatorul acestui panel domnul arh. Șerban Țigănaș, Secretar General al Uniunii Internaționale a Arhitecților, va încerca timp de o oră și jumătate să ofere răspunsurile la multe din necunoscutele acestei teme, atât din perspectivă practică cât și teoretică.
Informații despre speakeri și prezentări: https://www.citiesoftomorrow.ro/highlights/
Mesele rotunde tematice s-au desfășurat online în trei zile consecutive (25, 26 și 27 august). Concluziile si insight-urile valoroase rezultate în urma celor nouă mese rotunde vor reprezenta fundamentul pentru acțiuni viitoare si vor fi prezentate succint de moderatorii acestora în cadrul evenimentului.
Soluțiile cele mai bune vor fi jurizate de către participanți, în timp real, pe platforma eventlink360, masa câștigătoare fiind premiată pentru reușită.
Prezentăm pe scurt temele & subtemele meselor rotunde și moderatorii aici: https://www.citiesoftomorrow.ro/roundtables/
Cu ajutorul unui juriu format din personalități cu experiență vastă, s-au stabilit cei 9 finaliști ai concursului de proiecte – așadar, 9 inițiative vor primi atenție deosebită cu prilejul acestei conferințe.
Cele 9 proiecte finaliste ce se vor prezenta în cadrul sesiunii de pitching la Cities of Tomorrow sunt: la categoria Administrație publică: Compania de Apă Someș (Program de detectare a scurgerilor din rețeaua de apă asistat prin satelit), Municipiul Vaslui (Reabilitare și schimbare de destinație a fostelor clădiri de centrale termice), Municipiul Alba Iulia (Găsește-ți măreția); la categoria mediu de business: AriaConcept Architecture (Kit de regenerare urbană), Feexers cu aplicația cu același nume, Studio Triptic (Tehnologia Green Spots); la categoria societate civilă: Asociația Planeta Petrila (Regenerare post-industrială), Asociația ARCEN (Catalog București), Asociația Laboratorul Verde (Platforma de gestionare a deșeurilor C&D)
Cele 63 de proiecte depuse pot fi consultate aici: https://www.citiesoftomorrow.ro/submitted-projects.html
De asemenea am introdus anul acesta pe lângă categoriile de proiecte deja cunoscute o categorie specială gândită prin prisma provocărilor pe care le trăim: Sănătate și/sau siguranța cetățenilor. Cele 13 proiecte depuse pot fi consultate aici https://www.citiesoftomorrow.ro/helathcare-citizensafety/ sau în platforma virtuală, iar câștigătorul va fi votat prin platforma eventlink360 de publicul participant la conferință.
În marketplace-ul virtual, o parte din sponsorii evenimentului – Telekom Romania, BASF, Bosch, Siemens – au ocazia de a-și prezenta soluțiile și tehnologiile destinate modernizării și eficientizării orașului și regiunilor, alături de o parte din finaliștii concursului de proiecte – Compania de Apă Someș, ARCEN, Feexers, Planeta Petrila, Primăria Alba-Iulia și Aria Concept Architecture – ce vor veni să-și prezinte proiecte concrete pe care le doresc realizate și unde caută sprijinul celorlalți actori din sectorul public și privat. Aici se poate interacționa cu expozanții, se pot descărca materiale informative, accesa cărțile de vizită ale expozanților și intra în contact direct cu aceștia prin platforma eventlink360, disponibilă de altfel tuturor celor peste 360 de participanți înregistrați.
Conferința este concepută pentru a oferi informații utile și noi perspective pentru: primarii, managerii orașului, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională și a zonelor metropolitane, reprezentanți ai consiliilor orașelor și județelor; companiile private românești și străine; profesioniștii din domeniul planificării urbane cât și arhitecții urbaniști; investitorii imobiliari și dezvoltatorii interesați pentru/sau cu sediul în Europa de Sud-Est; profesioniștii din domeniul imobiliar; reprezentanții camerelor de comerț și industrie; reprezentanții clusterelor industriale; furnizorii de tehnologie; companiile de utilități urbane și infrastructură; ONG-urile şi profesioniștii din domeniul bancar.
Conferința va fi difuzată parțial live pe pagina de facebook a AHK România https://www.facebook.com/ahkromaniaofficial/
Mai multe detalii precum și agenda evenimentului „Cities of Tomorrow” pot fi găsite la https://www.citiesoftomorrow.ro/